> Blog > Nume categorie > Freight Forwarder – ce inseamna?

Freight Forwarder – ce inseamna?

Anul Nou Chinezesc

I: Ce este un Freight Forward?

R: Freight Forwarder, in termeni generali, defineste un expeditor de marfuri, acesta fiind cunoscurt si ca: expeditor sau agent de expediere, dar si ca transportator comun care nu opereaza si nu detine nave (NVOCC), insa actioneaza ca un expert in reteaua de logistica si transport.

Terminal

I: Ce servicii presteaza un Forwarder?

R: Forwarderul este persoana sau  societatea care organizeaza expedieri de bunuri pentru persoane fizice si/sau juridice pentru a prelua si transporta bunuri de la un producator, un client catre un punct final de distributie/depozitare si optimizeaza costurile avand la dispozitie mai multe modalitati de transport, folosind astfel si avand acces la mai multe solutii decat carausul, pe scurt, transport multimodal. 

Forwarderii functioneaza si actioneaza ca agenti consolidanti ai transportului de marfuri/bunuri la nivel global, astfel incat sfera de specializare si actiune a forwarderilor este foarte vasta si pot avea specializari pe mai multe ramuri, cum ar fii: manipularea marfurilor si transporturilor rutiere la nivel intern si international.

De exemplu, forwarderul poate aranja ca incarcatura, la comanda clientului sau, sa fie mutata de la un producator/furnizor intr-un aeroport cu camionul, sa fie transportata in orasul de destinatie si apoi sa fie mutata de la aeroport in depozitul beneficiarului cu un alt camion.

Forwarder
Terminal

Presteaza servicii de: formalitati vamale, documentatie internationala de import-export, depozitare, ambalare, asigurare.

I: Care este diferenta dintre Forwarder si caraus?

R: In numele clientilor sai forwarderul poate incheia contracte de transport la preturi competitive si sa execute transporturi combinate, pe cand transportatorul doar preia marfa pentru a o transporta in diverse puncte prestabilite.

I: Daca aleg sa expediez marfa folosind transportul maritim si vor exista intarzieri, cine va plati?

R: Forwarderii nu isi asuma responsabilitatea in situatia in care apar intarzieri in efectuarea transportului maritim pentru ca de regula, aceste intarzieri pot aparea din cauza conditiilor nefavorabile ale vremii, defectiunilor navei, modificarilor neprevazute in programul de desfasurare a rutelor, iscarii neprevazute de greve sau aglomeratiei in diverse porturi. Tipul de tranzit in transportul mairitim este estimativ si se regaseste in oferte ca si ETA.

I:Cum gasesc Forwarder potrivit pentru nevoile mele?

Aveti noroc – tocmai ati gasit o societate specializata in Forwarding, iar alte companii care ofera servicii similare se pot gasi accesand website-ul partenerului nostru, Uniunea Societatilor de Expeditii din Romania – U.S.E.R.