Transportul marfurilor periculoase

Ce presupune?
Transportul marfurilor periculoase este reglementat prin Acordul European cu privire la transportul rutier international de marfuri periculoase si are in vedere protejarea mediului si a oamenilor, dar si diminuarea riscului de accidente.

Sursa: www.canva.com
Pentru a face un transport de marfuri periculoase este indicat sa tineti cont de numeroase reglementari care au in vedere buna gestionare a gradului de risc, modul de transport al unor substante periculoase si astfel sa se previna anumite situatii nefericite in trafic si pierderi.
Clasele marfurilor periculoase
Potrivit reglementarilor in vigoare exista 9 clase de marfuri periculoase, astfel ca este nevoie ca, odata cu expeditia, sa se faca si clasificarea riscului. Expedierea marfurilor periculoase trebuie efectuata numai dupa o clasificare si ambalare adecvate.
Conform ADR, clasele de marfuri periculoase se impart in:
– Clasa 1 – substante si obiecte explozive
– Clasa 2 – gaze
– Clasa 3 – lichide inflamabile
– Clasa 4 se imparte in 3 subcategorii:
a) substante solide inflamabile, substante autoreactive si substante explozive, desensibilizate solide
b) substante cu combustie spontana
c) substante care la contactul cu apa degaja gaze inflamabile
– Clasa 5 se imparte in 2 subcategorii:
a) substante comburante
b) peroxizi organici
– Clasa 6 se imparte in 2 categorii:
a) substante toxice
b) substante infectioase
– Clasa 7 – substante radioactive
– Clasa 8 – substante corozive
– Clasa 9 – substante si obiecte periculoase diverse
Ce inseamna transportul marfurilor periculoase si care sunt documentele necesare?
Transportul marfurilor periculoase nu se poate desfasuara de oricine, dar mai ales oricand. Pentru a realiza acesta operatiune este nevoie de o serie intreaga de documente, printer care amintim licenta de transport sau licenta de executie pentru acele autovehicule care sunt folosite pentru transportul de marfuri periculoase. De asemenea, este necesar un certificat de agreere cu privire la autovehiculul care transporta marfa periculoasa emis de Registrul Auto Roman (RAR) in care sa se inscrie tipul de marfa ce urmeaza sa fie transportat.
Pentru a efectua transportul marfurilor periculoase, adesea se solicita montarea de panouri si etichete de semnalizare, dar si prezenta unor echipamente conform solicitarilor ADR. Se au in vedere instructiunile din dispozitiile actuale prevazute pentru desfasurarea transportului marfurilor periculoase in conditii de siguranta, securitate si legalitate.

Sursa: www.canva.com
Si cei ce efectueaza transportul marfurilor periculoase trebuie sa fie certificati ADR, aceasta certificare fiind emisa de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, prin ARR.
Transportul de marfa periculoasa este insotit de un consilier de siguranta ce beneficiaza de certificare emisa de ARR, drept autoritate reprezentanta a Ministerului Transporturilor.
Pentru a efectua un astfel de transport este nevoie ca conducatorul autovehicului sa detina permisul de conducere cu o vechime mai mare de un an.
Ceea ce este bine de stiut este ca niciun transport de marfuri periculoase nu va porni spre destinatie fara ca soferul sa fie bine instruit. In acest fel el va cunoaste cum anume sa reactioneze in cazul in care s-ar putea ivi vreun accident.
Atunci cand marfurile periculoase se imprastie la nivelul carosabilului, soferul este obligat sa avertizeze in trafic atat ceilalti conducatori auto, cat si pietonii si sa anunte administratorul drumului cu privire la incidentul produs.
Soferul care conduce un transport de marfuri periculoase trebuie sa faca dovada efectuarii unor cursuri de baza, certificate. De asemenea, are nevoie de specializare pentru transportul de marfuri periculoase in cisterne, dar si de specializare separata pentru marfurile incadrate in clasa 1, dar si clasa 7.
Ambalarea marfurilor periculoase
Pornind de la clasele de marfuri periculoase, acestea se ambaleaza astfel:
Grupa de ambalare I: Substante foarte periculoase;
Grupa de ambalare II: Substante mediu periculoase;
Grupa de ambalare III: Substante putin periculoase.
Pentru transporturile rutiere, ambalajul trebuie sa respecte regulile ADR si este nevoie ca acesta sa fie testat pentru a putea fi omologat si incadrat in consecinta.

Sursa: www.canva.com
Daca doresti sa efectuezi un transport de marfuri periculoase, nu ezita sa ne contactezi aici.
Noutati
- Folosirea containerelor SOC reduc costurile cu 20%26 iulie 2022
- Anul Nou Chinezesc si efectul asupra transportului maritim4 februarie 2022
- Proceduri vamale, intocmirea declaratiei vamale!10 octombrie 2021
- Cum alegi un container uzat de marfa?24 august 2021
- Termenul de transport, importanta si generalitati.15 iulie 2021