> Blog > Nume categorie > Transport agabaritic. Conditii pentru realizarea in siguranta !

Transport agabaritic. Conditii pentru realizarea in siguranta !

Transport agabaritic

Transport special pentru depasirea limitelor maxime admise pe drumurile publice.

 

Transportul agabaritic reprezinta unul dintre tipurile de transport special, ce trebuie sa se supuna unor norme si conditii, reglementate de Ordonanta de Urgenta nr 43 din data de 28 august 1997, cu privire la conditiile de exploatare a drumurilor, masele totale maxime admise, masele maxime admise pe axe, dimensiunile maxime admise si caracteristicile pe care ar trebui sa le indeplineasca un vehicul pentru a putea pune in circulatie un transport agabaritic.

Pentru efectuarea unui transport agabaritic, cu alte cuvinte a acelui tip de transport care depaseste o masa maxima admisa potrivit legii pentru a putea fi pus in circulatie pe drumurile publice, este necesara eliberarea unei autorizatii speciale de transport, de catre administratorul drumului pe care urmeaza a se desfasura transportul respectiv.

Cum se elibereaza autorizatia pentru transport agabaritic?

Daca urmeaza sa desfasori un transport agabaritic vei avea nevoie, asa cum am amintit de respectarea unor proceduri, dar mai ales de emiterea unei autorizatii. Un transport agabaritic este autorizat de administratorul drumului pe care urmeaza sa se desfasoare transportul, fiind necesara si plata unor tarife, conform legii.

Se poate autoriza atunci cand marfa nu se poate transporta indivizibil, astfel incat sa poata fi asezata in doua, trei sau mai multe incarcaturi specifice. De asemenea, este autorizat si atunci cand nu exista incarcatura, insa se depasesc masele sau dimensiunile admise prin constructia vehiculului. In cazul in care ar exista posibilitatea dezmembrarii pieselor / utilajelor pretul de transport rutier in sistem normal este avantajosc ( scade ) in comparatie cu contractarea unui transport agabaritic ce ar presupune operatiuni de incarcare-descarcare specifice ( inchiriere macarale, poduri rulante etc).

Ai nevoie de o AST (autorizatie speciala de transport) ori de cate ori sunt depasite masele maxim admise cu:

– 3,5 tone pentru o axa simpla

– 6 tone pentru o axa dubla

– 7 tone pentru o axa tripla.

Acordarea autorizatiei pentru transportul agabaritic se poate oferi doar in cazul realizarii unui proiect de transport, efectuat de o persoana fizica sau juridica autorizata, conform reglementarilor in vigoare.

Autorizatii speciale de transport la cerere pentru vehiculele care circula cu depasirea limitelor maxime admise

http://www.cnadnr.ro/ro/autorizatii/autorizatii-speciale-de-transport-pentru-depasirea-limitelor-maxime-admise

Atunci cand masa maxima admisa este depasita ori atunci cand dimensiunile sunt mai mari decat cele reglementate de lege pentru desfasurarea unui transport pe drumurile rutiere, este nevoie de achitarea unui tarif special, ce devine ulterior sursa de venit pentru administratorul drumului pe care se efectueaza transportul respectiv.

Conditii speciale pentru efectuarea transportului agabaritic

Un transport agabaritic se poate desfasura cu aprobarea administratorului drumului, insa este interzis in zilele de sambata, duminica, dar si in zilele de sarbatoare legala intre orele 06.00 si 22.00, de asemenea se tine cont si de conditiile meteorologice.

Atunci cand vehiculul are dimensiunile maxime admise sau masa depasite, are nevoie sa fie precedat de un vehicul de insotire, ori de cate ori latimea este mai mare de 3,2 m si mai mica sau egala cu 4,5 m, lungimea este mai mare de 25 m si mai mica sau egala cu 30 m, inaltimea este mai mare de 4,5 m, iar masa totala depaseste 80 tone.

Este solicitata insotirea transportului agabaritic de doua vehicule de insotire, situate in fata si spatele transportului, atunci cand latimea este mai mare de 4,5 m si lungimea depaseste 30 m.

Daca vehiculul are o latime mai mare de 5 m, lungime mai mare de 40 m, o inaltime mai mare de 5 m si o masa totala mai mare de 80 tone este nevoie de insotirea acestuia de catre un echipaj al politiei rutiere pentru a se asigura ca transportul se desfasoara in conditii de maxima siguranta.

Pentru desfasurarea unui transport agabaritic ai nevoie de semnalizarea vehiculului implicat cu”Transport exceptional” sau „Atentie! Gabarit depasit!”. In plus este nevoie de dispozitive de avertizare luminioasa, intermitenta, de culoare galbena.

Mai multe detalii despre noi, gasesti aici: https://pabllo-logistics.ro/