> Blog > Nume categorie > Reguli vamale pentru companiile romanesti si aplicarea procedurilor!

Reguli vamale pentru companiile romanesti si aplicarea procedurilor!

Reguli vamale

Codul Vamal al Romaniei aduce periodic noi reglementari cu privire la procedura de transport international de marfuri si formalitati vamale. Codul Vamal Unional este una dintre noutatile cele mai recente, prin intermediul sau fiind stabilite noi reguli vamale, comune la nivelul Uniunii Europene, inclusiv introducerea unui sistem electronic de schimb de informatii si dreptul la opinie pe care ar trebui sa il aiba operatorul economic ce efectueaza transportul.

Stabilirea unor relatii de incredere si bine armonizate cu Vama reprezinta un alt argument al oricaror modificari aduse de Codul Vamal al Romaniei.

Reguli vamale
Reguli vamale

Imaginea apartine Pabllo Logistics

Activitatea de transport international de marfuri trebuie simplificata, iar legislatia ar trebui armonizata la nivelul intregului spatiu comunitar, avand scopul de a usura activitatea comerciala. Libera circulatie a marfurilor pe teritoriul Uniunii Europene reprezinta un argument solid pentru consolidarea legislatiei vamale. De aceea, prin Codul Vamal se incearca facilitarea activitatilor economice, cooperarea rapida intre toti partenerii comerciali, membri ai spatiului comunitar, cu alte cuvinte relatia cu autoritatile vamale va fi una simplificata in asa fel incat aprovizionarea cu marfa in interiorul UE sa fie mai rapida si mai usor de facut. Controlul vamal este mai usor de facut, dar si mult mai rapid, potrivit legislatiei in vigoare.

Noutatile Codului Vamal

Dintre noutatile Codului Vamal este bine sa amintim una dintre regulile vamale face trimitere la procedura electronica de comunicare a informatiilor dintre vama si operatorii de transport sau agentii economici.

Schimburile de informatii dintre autoritatile vamale si operatorii economici se vor face prin intermediul sistemului electronic de gestiune a deciziilor vamale. Astfel, procedura va fi cu mult simplificata.

De asemenea, documentele vor fi preluate sub forma electronica, aceasta procedura simplificand destul de mult intregul proces de transport international de marfuri.

Mai inainte de a primi o decizie nefavorabila, operatorul economic poate aduce anumite completari de documente, care sa determine buna relatie dintre acesta si autoritatile vamale romanesti. Dreptul de a fi ascultat este o alta reglementare a Codului Vamal, astfel ca mai inainte de a-i fi inaintata o decizie nefavorabila, solicitantul are dreptul la un punct de vedere si la aducerea de clarificari si documente care sa ajute. In cazul in care autoritatile vamale au cerut informatii suplimentare solicitantului, acesta primeste un termen de 30 de zile, ce nu va fi extins, pentru a fi ascultat.

Asadar, schimbul de informatii dintre autoritatile vamale si operatorii economici, precum si dintre Uniunea Europeana si autoritatile vamale ale statelor membre se desfasoara intr-un mediu digital, complet informatizat, avand la baza conceptul de vama electronica.

Drepturile de import (taxele) sunt mai usor colectate, dar nu s-a intervenit asupra directivelor de TVA si de accize, insa se asteapta decizii cu privire la aceste reguli vamale.

Autorizarea regimurilor vamale si procedurile simplificate se vor acorda doar daca sunt indeplinite conditiile de operator economic autorizat. Pentru a fi operator economic autorizat trebuiesc indeplinite mai multe conditii. De exemplu, trebuie parcurse standardele de competenta pentru clarificarea profesionala. Daca primesc autorizarea de operatori economici, atunci acestia pot profita de procedura simplificata vamala. In plus, ei beneficiaza de numeroase facilitati de siguranta si securitate, inclusiv de amanarea platii de TVA in vama.

Noul Cod Vamal al Romaniei a adus necesitatea unei garantii unice pentru toate categoriile de regimuri speciale, insa nu se solicita garantii pentru TVA si accize la bunurile plasate in regimuri suspensive. Garantiile au in vedere asadar doar taxele vamale, celelalte taxe fiind scutite de aceasta solicitare.

Trebuie mentionat si faptul ca atat legislatia europeana, cat si cea nationala trebuie urmarite constat pentru a nu intampina dificultati in realizarea efectiva a procedurilor care se aplica sau se vor aplica la un anumit moment.

De urmarit:

https://www.customs.ro/agenti-economici/instruirea-operatorilor-economici

Procedurile vamale desfasurate pe suport de hartie sunt inlocuite potrivit noilor reguli vamale, pe suport electronic avand ca scop cresterea securitatii, dar si usurarea transportului de marfuri.

Detalii relevante vei gasi in sectiunea: https://pabllo-logistics.ro/contact/