> Blog > Nume categorie > Transportul de marfuri in sistem maritim – beneficii.

Transportul de marfuri in sistem maritim – beneficii.

beneficii transport maritim

Acest tip de transport a insemnat intotdeauna o cale sigura si eficienta pentru dezvoltarea schimburilor economice de bunuri materiale.

Din multitudinea de optiuni de transport existente in piata, acest tip de transport se diferentiaza de toate celelalte printr-un cost mic. Pornind de la un cost mic, cererea pentru transportul maritim de marfuri este din ce in ce mai mare, aproape 90% din totalul marfurilor transportate la nivel international ajung in nave de transport.

Realizarea unor terminale specializate, dar si constructia unor nave mai incapatoare si care sa poata transporta cu o viteza mai mare bunurile aflate in interior au fost consecintele dezvoltarii acestui mijloc de transport.

Mai multe detalii aici: https://www.europarl.europa.eu/factsheets/ro/sheet/125/transportul-maritim-norme-privind-traficul-si-siguranta

Beneficiile transportului maritim
Imaginea apartine Pabllo Logistics

Transportul maritim de marfuri – rol economic

Este o sursa eficienta de transport, o solutie rentabila pentru importatori si exportatori,. Preturile mici au determinat de-a lungul timpului o crestere rapida a cererii si o imbunatatire a ofertei din partea companiilor de logistica.

Dezvoltarea relatiilor economice dintre tari reprezinta tot una dintre consecintele transportului de marfuri. Indiferent de optiunile de transport alese, schimburile econnomice dintre state presupun o crestere a cerintelor de transport si de aici apare necesitatea dezvoltarii acestui tip de transport, prin constructia de nave comerciale mai mari sau imbunatatirea unor terminale.

Preturi reduse de transport

Costurile de transport se reflecta intotdeuna in pretul final de vanzare al marfii cumparate. Cu cat transportul este mai eficient, cu atat, produsul poate fi achizitionat la un cost real. Ca atare, transportul maritim de marfuri este unul dintre cele mai ieftine, calculul facandu-se prin raportare la tona/MC de marfa transportata. In plus, un alt criteriu de care se tine cont este evaluarea transportului pe distante mari. Cu cat distanta este mai mare, cu atat pretul este mai avantajos.

Transport facil, in cantitati mari

Transportul maritim se adreseaza mai ales cantitatilor mari de marfuri. Navele sunt construite pe dimensiuni diferite, sunt specializate pe o anumita categorie de transport si permit incarcarea cu volume foarte mari de marfuri. Poti comanda un transport maritim de marfuri pe distante mari, de mii de mile marine, chiar si fara opriri intre porturile de incarcare si cele de descarcare. Dezvoltarea transportului maritim a impus si realizarea de nave care sa se deplaseze cu viteze mai mari, astfel ca putem discuta despre transport maritim cu o viteza situata intre 12 si 30 noduri.

Depozitarea din port, eficienta si incapatoare

Transportul de marfuri de tip maritim presupune predarea sau ridicarea marfurilor in port sau de la port, cu ajutorul unor mijloace de deplasare terestre. Odata marfa ajunsa in port, trebuie sa cunosti ca beneficiezi de operatiuni portuare de manipulare, acces la transport auto/ferat, terminale cu utilajele specifice, suficient spatiu de depozitare, etc.

Solutii diferite de transport in sistem maritim

Fie ca vorbim despre transport containerizat sau agabaritic, de marfa vrac ori de transportul vehiculelor, exista solutii pentru a transporta in sistem maritim toate acestea.

Transportul in sistem maritim containerizat se efectueaza in regim de container complet (FCL) sau in regim de grupaj (LCL).

Transportul in regim FCL (container complet incarcat) presupune expedierea unui container complet de marfa dintr-un punct de deplasare in altul. Acesta are un timp de transport mai mic, iar marfa nu prezinta risc de pierdere sau deteriorare. LCL (container partial incarcat) sau transportul in regim de grupaj este eficient din punct de vedere al costurilor, dar timpul de deplasare este mai mare. In cazul in care nu exista o cantitate suficienta de marfa pentru a umple un container intreg, aceasta varianta este o optiune cat se poate de potrivita.

Separat, exista si varianta de transport maritim de tip bulk, potrivit pentru marfa vrac.

Transportul maritim de tip RO-RO are in vedere transportul autovehiculelor, trailerelor, vehiculelor pe senile.

Transportul maritim agabaritic se adreseaza unor cantitati de marfa mari, ce nu incap intr-un container. Pentru acesta se folosesc echipamente specializate.

Cerintele transportului in sistem maritim

Siguranta navei, a omului, dar si a marfii sunt prioritare. De aceea, este bine ca totul sa se efectueze in conditii depline de siguranta, pornind de la stivuirea marfii la bord, arimarea marfii care reprezinta legarea si fixarea marfurilor stivuite. Operatiunile de incarcare se efectueaza atent, incat sa nu existe pericolul ca marfa stivuita sa se desprinda in timpul oscilatiilor de ruliu si tangaj si astfel sa fie pusa in pericol siguranta navei, a oamenilor si marfii.

Un alt factor important il reprezinta temperatura de pastrare a marfii. In timpul deplasarii, nava parcurge mii de mile marine de pe un continent pe altul, trece prin zone cu umiditate mai mare sau mai mica, astfel ca marfa se poate degrada.

Transportul de marfuri IMO este o categorie aparte.

Sunt marfuri periculoase ce au nevoie de o depozitare atenta, dar si de ventilatie. Manevrarea containerelor se va face atent, doar echipat corespunzator. Adesea se impun masuri de prevenire a incendiilor. De asemenea, containerele vor fi ferite de razele soarelui. Stivuirea se va face atent, asa incat marfa sa nu poata cadea peste bord, in ape.

Urmeaza sa efectuezi un transport maritim?

Pabllo Logistics este alaturi de tine in planuirea acestui serviciu!