Cat de important este termenul de transport?
Termenul de transport reprezinta una dintre conditiile contractuale esentiale, fiind inclus in contractul semnat de transportator si compania care doreste sa efectueze importul, respectiv exportul de marfa, dar nu numai.
Contractul de transport este legiferat de Codul Civil al Romaniei si se poate semna de asemenea intre transportator/caraus si casa de expeditii. Aceasta din urma poate intermedia intregul proces de transport pentru o companie importatoare/exportatoare putand asigura chiar formalitatile de vamuire ( import, export, tranzit), fara a raspunde pentru datoriile vamale ce sunt in sarcina beneficiarului expeditiei.
Fie ca este vorba despre un transport de marfa aerian, fie de un transport de marfa maritim, feroviar sau rutier, termenul de transport este esential atat pentru importator, cat si pentru exportator. De aceea, este recomandat ca la incheierea draftului de contract sa se includa toate clauzele care sa protejeze importatorul sau exportatorul in fata transportatorului, avand in vedere expedierea marfii in termen la destinatie.
Ceea ce este bine sa se aiba in vedere reprezinta includerea unor daune interese in cazul in care transportul este intarziat, din varii motive.
Tipuri de transport si termene
Termenul de FCL se folosește adesea pentru transportul maritim si are in vedere intregul proces de expediere a unui container complet de marfa dintr-un punct de plecare pana la destinatie. In cadrul transportului maritim, termenul de transport are in vedere atat un expeditor, cat si un destinatar. Dintre toate serviciile de transport maritim cel in container complet este cel mai cautat intrucat asigura un cost mic de expediere. De obicei transportul maritim are un termen optim de livrare, acesta fiind discutat de catre cei implicati.
In cazul transportului aerian de marfa, termenul de transport este mult mai mic. Am putea spune ca dintre toate tipurile de transport acesta se desfasoară cel mai usor si rapid. In plus, transportul aerian permite cunoasterea termenului de plecare a marfii si de ajungere la destinatie.
Si in cazul transportului feroviar de marfa termenul de transport este destul de bine cunoscut, deplasarea marfii dintre o destinatie in alta facandu-se prin respectarea unui program.
Transportul rutier se desfasoara urmand un itinerariu de deplasare, adesea cel ce a comandat expedierea de marfa fiind instiintat cu privire la termenul de livrare.
Transportul maritim are un termen de livrare a marfii mai lung, insa acesta prezinta avantajul unui cost mai mic si a expedierii unei cantitati mai mari de marfa.
In cazul in care nu se respecta termenul de transport beneficiarul contractului de transport ii poate cere transportatorului daune interese. De obicei, termenele de transport sunt respectate, iar marfa ajunge in siguranta la destinatie.
Pabllo Logistics este o companie de logistica si transport marfa, ce asigura si serviciul de consultanta. Ca atare, atunci cand urmeaza sa identifici acea optiune perfecta pentru transportul marfii tale iti indicam sa discuti cu expertii Pabllo Logistics, acestia oferind sugestii atat cu privire la solutiile de transport potrivite pentru tine, cat si cu privire la termenele de transport.
In cazul transportului agabaritic de marfa sau a unui alt tip de transport special, precum ar fi cel de armament vei avea nevoie de obtinerea unor autorizatii necesare pentru ca transportul sa se poata desfasura in conditii de siguranta.
De aceea este posibil ca termenul de transport sa fie uneori usor intarziat, insa transportatorul/carausul sau compania care se ocupa cu desfasurarea transportului are obligația de a-i comunica celui ce a comandat expedierea transportului termenul final de livrare sau momentul in care marfa ajunge la destinatie.
O atentie cu totul deosebita este data marfurilor perisabile, ajungerea acestora la destinatie in termenul de valabilitate fiind o obligatie.
Pabllo Logistics – companie ce ofera atat serviciul de transport, cat si serviciul de consultanta in transport si operatiuni vamale!