Formalitati vamale


Se intocmesc in cadrul birourilor de comisionariat vamal din Bucuresti, Resita, Arad, Cluj si Constanta. Acestea au la baza documente justificative, din care precizam: Packing list, Certificat de origine, Certificat de conformitate, etc.

Se intocmesc in cadrul birourilor de comisionariat vamal din Bucuresti, Resita, Arad, Cluj si Constanta. Acestea au la baza documente justificative, din care precizam:

 • Invoice: contine date referitoare la: nume cumparator, nume vanzator, numar si data, numar criteriu, tipul si felul marfurilor, unitatea de masura, pret pe unitate, pret total pe articol, pret total general pe toate articolele in cifre si litere, conditia de livrare, termene de plata, originea marfurilor, moneda, etc.
 • Packing list: contine date referitoare la: nume comparator, nume vanzator, numar si data, numar criteriu, tipul si felul marfurilor, unitatea de masura, greutate neta pe unitate, greutate bruta pe unitate, greutate neta pe articol, greutate bruta pe articol, greutate neta generala, greutate bruta generala.
 • Certificat de origine: contine date referitoare la producatorul marfurilor, tara de origine, cantitate.
 • Certificat de conformitate: contine date referitoare la standardele la care produsele se conforneaza.
 • Certificat de calitate: contine date referitoare la calitatea produselor, date cerute de catre diferite autoritati
 • Diferite documente: avize necesare pentru formalitati, autorizatii necesare diferitelor operatiuni (exemplu: Autorizatie de mediu, Autorizatie de expeditor inregistrat, Autorizatie antrepozit fiscal, Licenta import MECRMA etc), imputerniciri, declaratii, CUI, CIF, Act constitutiv, avize fitosanitare, etc.
 • EORI: reprezinta numar de inregistrare atribuit operatorilor economici pentru a putea desfasura operatiuni de import-export in afara Uniunii Europene. Documentul este eliberat de Directia Generala a Vamilor.
 • Documente de transport:
  • CMR-ul, denumit si scrisoare de trasura, reglementeaza transportul marfurilor de orice fel, pe cale rutiera. Datele cuprinse in scrisoarea de trasura CMR sunt: expeditorul, destinatarul, documentele insotitoare, tipul si cantitatea marfurilor transportate, numarul de inmatriculare al autovehiculului, transportatorul, mentiuni cu privire la marfuri, plati, etc.
  • Bill of Landing (B/L sau BOL) este un document folosit in transportul maritim de marfuri, reprezentand si un important instrument financiar. Acesta este generat de shipper cu detalii despre: transport, marfa, greutate, destinatie, caraus, etc. Acesta contine o foarte importanta componenta, cea financiara. Prin transferul B/L de la vanzator/shipper la cumparator se face si transferul de proprietate asupra marfurilor.
  • AWB (Airway bill sau scrisoarea de transport) este documentul care insoteste orice expediere aeriana si are un cod unic de identificare care permite urmarirea expedierii. Scrisoarea de transport (AWB) contine datele de identificare ale expedierii: destinatar, expeditor, platitor, numarul de plicuri/colete/paleti, greutate si descrierea continutului, marfa este asigurata si care este valoarea, instructiuni privind serviciile aditionale, data ridicarii expedierii.